Léčebná výživa u divertikulózní nemoci - Helešicová, Kristýna (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá léčebnou výživou u divertikulózní nemoci. Pro ucelení informací je popsána anatomie a fyziologie tlustého střeva, společně s histologickým popisem jeho stěny. Hlavní součástí teoretické části je epidemiologie, etiopatogeneze a léčba nemoci, se zaměřením především na léčebnou výživu při stavech spojených s výskytem divertiklů na tlustém střevě. V rámci léčebné výživy je kladen důraz na vlákninu, denní příjem, její fyziologický význam a přirozené zdroje. Praktická část hodnotí jídelní záznamy pacientů se zaměřením na příjem vlákniny a možnosti jejího preventivního působení na divertikulózní nemoc.