Nutriční podpora u pacientů s HIV infekcí - Dostálová, Ellen, 1991-; Tomíška, Miroslav, 1951-; Masarykova univerzita. Interní hematoonkologická klinika (2013)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá HIV infekcí a jejím vlivem na nutriční stav pacientů s touto infekcí. Cílem bakalářské práce je podat souhrnné informace o infekci virem HIV, jejím vztahu k výživě, o řešení nutričních problémů a o vzájemném ovlivnění nutričního stavu pacientů a HIV infekce. Bakalářská práce stručně představuje původce a průběh onemocnění, způsoby léčby a prevence. Dále se věnuje možným nutričním problémům, mezi něž patří především malnutrice a lipodystrofie. Popisuje také vhodný postup při výskytu těchto komplikací a úlohu nutriční podpory. V praktické části byl u 20 pacientů zjišťován vývoj tělesné hmotnosti během onemocnění a výskyt malnutrice a lipodystrofie.
Presented bachelor thesis deals with HIV infection and its impact on the nutritional status of patients with this infection. The aim of this work is to provide comprehensive information about HIV infection, its relationship to nutrition, solving nutritional problems and the mutual influence of nutritional status of patients and HIV infection. The bachelor thesis presents in short an originator and progression of the disease, methods of treatment and prevention. It also discusses the possible nutritional problems including malnutrition and lipodystrophy. It also describes the appropriate practice for the occurrence of these complications and the role of nutritional support. In the practical part 20 patients were investigated of the development of their body weight during the illness and the incidence of malnutrition and lipodystrophy.
Vedoucí práce: Miroslav Tomíška
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: HIV; nutriční terapie; podvýživa; HIV; Malnutrition; Nutrition Therapy; bakalářské práce