Nutriční podpora u pacientů s HIV infekcí - Dostálová, Ellen, 1991- (2013)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá HIV infekcí a jejím vlivem na nutriční stav pacientů s touto infekcí. Cílem bakalářské práce je podat souhrnné informace o infekci virem HIV, jejím vztahu k výživě, o řešení nutričních problémů a o vzájemném ovlivnění nutričního stavu pacientů a HIV infekce. Bakalářská práce stručně představuje původce a průběh onemocnění, způsoby léčby a prevence. Dále se věnuje možným nutričním problémům, mezi něž patří především malnutrice a lipodystrofie. Popisuje také vhodný postup při výskytu těchto komplikací a úlohu nutriční podpory. V praktické části byl u 20 pacientů zjišťován vývoj tělesné hmotnosti během onemocnění a výskyt malnutrice a lipodystrofie.