Význam pravidelných pohybových aktivit se zaměřením na současnou populaci seniorů - Prášková, Markéta (2013)
Diplomová práce se zamýšlí nad významem pravidelných cílených pohybových aktivit v životě seniorů. Teorie seznamuje čtenáře s důležitostí, s možnostmi realizace a specifiky těchto aktivit v seniorském věku. Těžiště práce tvoří kvantitativní průzkumné šetření mapující naměřené antropometrické a funkční hodnoty, míru realizace zmíněných pohybových aktivit a subjektivní hodnocení kvality života oslovených seniorů. Analýza a interpretace získaných dat poskytuje přehled o míře a okolnostech realizace cílených pohybových aktivit. Dále se zabývá testováním závislosti tělesné konstituce, svalové síly ruky a subjektivního hodnocení kvality života respondentů na míře realizace cílených pohybových aktivit. Jde o determinanty, které mohou mít v seniorském věku preventabilní význam, ovlivňují soběstačnost seniora a mohou být prediktorem zvládání zátěžových situací.