Ageistické postoje a stereotypy u studentů středních zdravotnických škol - Nemšovská, Markéta; Vasmanská, Soňa, 1987-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2013)
Diplomová práce zkoumá názory a postoje u skupiny studentů střední zdravotnické školy, kteří získávají odbornou způsobilost k výkonu povolání zdravotnického asistenta ve vztahu k mýtům o stáří, a zjišťuje, zda stanovené determinanty (délka studia, odborná praxe, studium na konkrétní Střední zdravotnické škole, společné soužití respondentů se seniorem a deklarovaný zájem respondentů o práci se seniory) ovlivňují náhled studentů na seniorskou populaci ve vztahu k projevům ageismu. Těžištěm empirické části je kvantitativní výzkum prováděný na pěti středních zdravotnických školách ve Svitavách, Ústí nad Orlicí, Pardubicích, Blansku a v Brně, zaměřený na cílovou skupinu studentů druhého a čtvrtého ročníku oboru zdravotnický asistent.
The diploma thesis analyses opinions and attitudes of the group of the secondary nursing school students, who are acquiring qualification for the medical assistant profession, and their relation to myths of agedness and tries to reveal whether set determinants (length of the study, practical training, particular secondary nursing school, coexistence of the respondent and senior, declared interest of the respondent in elderly care) are able to influence opinion of the students about the senior population from the veiwpoint of the ageism and its manifestations. Core of the empiric part of this work is represented by a quantitative research which was performed at five secondary nursing schools in Svitavy, Ústí nad Orlicí, Pardubice, Blansko and Brno and was focused on the target group of the students of the 2nd and 4th grade of the medical assistant studies.
Vedoucí práce: Soňa Vasmanská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: diplomové práce; Aged; Ageism; diskriminace na základě věku; mezigenerační vztahy; předsudky; senioři; stereotypy; intergenerational relations; prejudices; stereotypes