Senior po kardiochirugické operaci v nemocničním prostředí - Šnajdrová, Ladislava (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou hospitalizovaných seniorů, kteří podstoupili kardiochirurgický výkon. Operační výkon a s ním spojený nezbytný pobyt v nemocničním prostředí představují pro seniora nespornou zátěž a výraznou změnu životních podmínek. Analýza dosažených výsledků prezentuje informace o vlivu předoperačních obav hospitalizovaných seniorů na prožívání negativních pocitů, jako je rozmrzelost, beznaděj, úzkost nebo deprese po operaci. Všechny tyto negativně prožívané pocity mohou ovlivňovat seniora v tom, jak je spokojen se zdravotním stavem po operaci, zda ho život po operaci těší i to, jak vnímá svůj smysl života.