Psychosociální aspekty umírajících v nemocničním prostředí z pohledu sestry - Ryšková, Ludmila (2013)
Anotace Diplomová práce se zabývá problematikou psychosociální péče o umírající ve zdravotnickém zařízení. Psychosociální potřeby jsou nedílnou součástí komplexní ošetřovatelské péče a jejich uspokojování významně ovlivňuje vnímání a prožívání posledních dnů života nemocných. Základ práce tvoří kvantitativní průzkumné šetření faktorů, které souvisí s uspokojováním psychosociálních potřeb umírajících. Pro sběr dat bylo použito dotazníkové šetření. Analýza a interpretace získaných dat poskytuje informace o názorech a postojích všeobecných sester na vybraných odděleních na poskytovanou psychosociální péči v monitorovaném nemocničním zařízení. Diplomová práce je příspěvkem pro zkvalitnění komplexní ošetřovatelské péče v této oblasti.