Monitorace pacientů v intenzivní péči při oxygenoterapii - Pospíšil, Michal; Pokorná, Andrea, 1973-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2013)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku oxygenoterapie v intenzivní péči a s ní spojenou monitoraci pacientů. Teoretická část práce je zaměřena na popis základních fyziologických a patofyziologických mechanismů kyslíku, dále zde popisujeme některé vybrané choroby v souvislostech s oxygenoterapií a s nimi související způsoby aplikace kyslíku a možnosti monitorace pacientů v intenzivní péči. Empirická část byla založena na prospektivní studii provedené formou zúčastněného pozorování a sledování pacientů. Jejím cílem je zhodnocení způsobu aplikace kyslíku v souvislosti s dokumentovanými a aktuálními parametry u vybraného souboru pacientů hospitalizovaných na interních jednotkách intenzivní péče. Z výsledků vyplynuly některé závažné nedostatky, které mohou negativně ovlivňovat kvalitu péče a efektivitu oxygenoterapie, a to především ve správném využívání aplikátorů kyslíku a dále se zaměřením na specifické přístupy u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí.
Diploma thesis is focused on issues related to oxygen delivery and respiratory function monitoring in intensive care patients. Theoretical part of the thesis is focused on description of phyziology and pathophysiology of oxygen mechanisms. Thesis is also describing specific conditions in relations with oxygen therapy and patient monitoring. Empirical study is based on prospective study carried out by participating observation method. Its main goal is to evaluate oxygen delivery techniques in relation with documented and actual parameters obtained from an observed sample of patients hospitalized in intensive care units. As the outcomes of the study we would like to highlight some problematic issues concerning the oxygenotherapy which could influence quality of care e.g. using of proper equipment.
Vedoucí práce: Andrea Pokorná
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: monitorování životních funkcí; oxygenoterapie; péče o pacienty v kritickém stavu; patient monitoring; Intensive Care; Oxygen Inhalation Therapy; diplomové práce