Monitorace pacientů v intenzivní péči při oxygenoterapii - Pospíšil, Michal (2013)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku oxygenoterapie v intenzivní péči a s ní spojenou monitoraci pacientů. Teoretická část práce je zaměřena na popis základních fyziologických a patofyziologických mechanismů kyslíku, dále zde popisujeme některé vybrané choroby v souvislostech s oxygenoterapií a s nimi související způsoby aplikace kyslíku a možnosti monitorace pacientů v intenzivní péči. Empirická část byla založena na prospektivní studii provedené formou zúčastněného pozorování a sledování pacientů. Jejím cílem je zhodnocení způsobu aplikace kyslíku v souvislosti s dokumentovanými a aktuálními parametry u vybraného souboru pacientů hospitalizovaných na interních jednotkách intenzivní péče. Z výsledků vyplynuly některé závažné nedostatky, které mohou negativně ovlivňovat kvalitu péče a efektivitu oxygenoterapie, a to především ve správném využívání aplikátorů kyslíku a dále se zaměřením na specifické přístupy u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí.