Toaleta dýchacích cest u pacientů na umělé plicní ventilaci - Bodzašová, Markéta (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou toalety dýchacích cest u ventilovaných pacientů. V teoretické části práce jsou popsány správné postupy toalety dýchacích cest opírající se o závěry řady studií. Ve zkratce je shrnuta umělá plicní ventilace a problematika ventilátorové pneumonie, zejména její prevence. Empirická část práce zjišťuje znalosti a zvyklosti respondentů prostřednictvím vytvořeného dotazníku. Součástí práce je také metodické doporučení postupu endotracheálního odsávání.