Kvalita života osob po popáleninovém traumatu v dětství v dlouhodobé intenzivní péči - Trnková, Zuzana; Pokorná, Andrea, 1973-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2013)
Diplomová práce je zaměřena na kvalitu života osob po popáleninovém traumatu v dětství v dlouhodobé intenzivní péči. Popáleninové trauma ve většině případů vzniká v několika málo sekundách u osob v plném zdraví. Jeho následky bývají často celoživotní ať už v podobně drobných jizev nebo těžkých svalových kontraktur a to zejména u dětí. Teoretická část nabízí pohled na základní všeobecné informace o kvalitě života. Následující kapitoly jsou věnovány problematice popáleninového traumatu u dětí. Dotazníkový průzkum v rámci empirické části práce hodnotí kvalitu života osob, které v dětství prodělaly popáleninové trauma. Jak jsou vnímány následky, které po sobě popálení zanechává samotným popáleným a jak k nim přistupuje rodina a okolí.
The aim of the diploma thesis is the evaluation of the quality of life of persons after childhood burn trauma in long-time intensive care. The burn trauma is created in people from full health in just a few seconds. Consequences are very often lifelong and it can look like little scars, or hard muscle contractures of children mainly. Theoretical part offers view on basic general information about quality of life. Following chapters are dedicated to the problems of burn trauma in childhood. Questionnaire survey in empirical part of the thesis is focused on rating of quality of life of persons who suffered from burn trauma in their childhood. It is about how the consequences of burns are sensed by the people who suffered it and how family and other people approach to it.
Vedoucí práce: Andrea Pokorná
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: burn trauma; děti; disfigured face syndrom; kvalita života; popáleninové trauma; popálení -- epidemiologie; syndrom znetvořeného obličeje; children; Burns; Quality of Life; diplomové práce; master's theses