Ultrazvuk v optické, optometristické a oftalmologické praxi - Trňáková, Markéta; Anderle, Radek; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2013)
Tato bakalářská práce zpracovává využití ultrazvuku v praxi optika, optometristy či oftalmologa. Po úvodu jsou popsány základní principy vzniku zvuku, ultrazvuku, způsob šíření v prostředí, seznámení se základními principy ultrazvukového zobrazení a také historický přehled zvuku a ultrazvuku. Další kapitola je věnována využití ultrazvuku v optické praxi, kde je popsán princip ultrazvukového čištění společně s výhody tohoto čištění. Nejobsáhlejší poslední kapitola pojednává o využití ultrazvuku v oftalmologické praxi. Nejprve jsou zde zmíněny akustické vlastnosti tkání a orgánů, gely pro ultrazvukové vyšetření, mechanismy ultrazvukového zobrazení a hlavní části této kapitoly jsou uvedeny metody biometrie a biomikroskopie oka, kde je v poslední části popsána fakoemulzifikace.
This bachelor thesis deals with ultrasound applications in optics, optometry and ophthalmology. In first part is described the basic principles of sound, ultrasound, way to spread in the medium, introduction to the basic principles of ultrasonography and historical overview of sound and ultrasound. Another chapter is devoted to the use of ultrasound applications in optics, which describes the main principle of ultrasonic cleaning with the benefits of this cleaning. The most comprehensive final chapter discusses the use of ultrasound applications in ophthalmology. First, it discusses the acoustic properties of tissues and organs, gel for ultrasound examination, ultrasound display mechanisms and the main part of this chapter are the methods: biometry and biomicroscopy of the eye, in the last section is described phacoemulsification.
Vedoucí práce: Radek Anderle
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: biometrie; Biomicroscopy; biomikroskopie; ultrazvuková čistička; ultrazvuk; Biometry; Ultrasonics; bakalářské práce