Ultrazvuk v optické, optometristické a oftalmologické praxi - Trňáková, Markéta (2013)
Tato bakalářská práce zpracovává využití ultrazvuku v praxi optika, optometristy či oftalmologa. Po úvodu jsou popsány základní principy vzniku zvuku, ultrazvuku, způsob šíření v prostředí, seznámení se základními principy ultrazvukového zobrazení a také historický přehled zvuku a ultrazvuku. Další kapitola je věnována využití ultrazvuku v optické praxi, kde je popsán princip ultrazvukového čištění společně s výhody tohoto čištění. Nejobsáhlejší poslední kapitola pojednává o využití ultrazvuku v oftalmologické praxi. Nejprve jsou zde zmíněny akustické vlastnosti tkání a orgánů, gely pro ultrazvukové vyšetření, mechanismy ultrazvukového zobrazení a hlavní části této kapitoly jsou uvedeny metody biometrie a biomikroskopie oka, kde je v poslední části popsána fakoemulzifikace.