Termické zdroje světla a lasery, využití v oftalmologii - Bortel, Jaromír (2013)
Tato práce pojednává o laserech a jejich využití v oftalmologii. Na začátku práce jsou informace o historii laserů, je popsán princip vzniku laserového záření a následně rozdělení laserů dle několika kritérií. Následuje popis možných interakcí laserového záření s oční tkání a základní rozdělení druhů laserové terapie. Hlavní část se zabývá fotoablací, popisuje druhy laserové refrakční chirurgie a její komplikace. Poslední část je o fotokoagulaci. Podává informace o onemocněních, které se pomocí této metody ošetřují, popisuje konkrétní druhy terapie.