Hodnocení vytěkávacích toků bromovaných zpomalovačů hoření z materiálů a spotřebních výrobků - Jančaříková, Marie (2013)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou bromovaných zpomalovačů hoření, jejich souhrnem, nejdůležitějšími zástupci, obecnými vlastnostmi a vytěkávacím experimentem. Jde o látky běžně používané a přidávané do různých materiálů pro jejich unikátní vlastnosti. Mají schopnost zabraňovat nebo zpomalovat hoření, a tím chránit majetek a předcházet požárům. S bromovanými zpomalovači hoření běžně přicházíme do styku každý den ve svém okolí, doma, ve škole, na pracovišti nebo ve stravě. Cílem práce bylo vytvořit pilotní materiál a změřit emise bromovaných zpomalovačů hoření ze skupiny vybraných materiálů (izolace, plasty, textilie, části potrubí vzduchotechniky). Materiály byly předem (v roce 2012) zanalyzovány a byly v nich změřeny koncentrace BFRs. Experiment nám představil velkou variabilitu v emisích PBDEs ze všech materiálů. Nejvíce emitovaným kongenerem z materiálů byl BDE-209 s celkovou hodnotou 124389,5 pg. Naopak nejméně emitoval z materiálů kongener BDE-28. U všech materiálů se na