Matematické modely ve fyzice - Filipčuková, Alena; Přibylová, Lenka, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2013)
Cílem práce je popsat některé základní matematické modely používané ve fyzice a sestavit sbírku fyzikálních úloh na řešení diferenciálních rovnic, které jsou jejich aplikací. První kapitola obsahuje veškerý matematický aparát potřebný ve zbývajících částech práce. Druhá kapitola se již věnuje fyzice, a to konkrétně pohybovým rovnicím, kmitání a vlnění. Třetí kapitola pak slouží jako pomocná, zabývá se výpočtem momentů setrvačnosti, jež jsou nezbytnou veličinou v pohybových rovnicích. Součástí obou kapitol jsou řešené úlohy doplněné o úlohy neřešené.
The thesis aimed to describe some of the basic mathematical models which are used in the physics and assemble a collection of physical exercises to solve differential equations and their applications. The thesis is divided into three chapters. The first chapter contains all of the mathematical apparatus which is needed in the rest of the work. The second chapter deals with physical problems particularly with the equations of motion, oscillation and waves. The third chapter is about supporting materials and it deals with the moments of inertia which are essential for the equations of motion. In both chapters there are solved exercises which are complemented with the unsolved exercises.
Vedoucí práce: Lenka Přibylová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: diferenciální rovnice; kmitání; Laplaceova transformace; differential equations; Laplace transformation; oscillation; diplomové práce; master's theses