Matematické modely ve fyzice - Filipčuková, Alena (2013)
Cílem práce je popsat některé základní matematické modely používané ve fyzice a sestavit sbírku fyzikálních úloh na řešení diferenciálních rovnic, které jsou jejich aplikací. První kapitola obsahuje veškerý matematický aparát potřebný ve zbývajících částech práce. Druhá kapitola se již věnuje fyzice, a to konkrétně pohybovým rovnicím, kmitání a vlnění. Třetí kapitola pak slouží jako pomocná, zabývá se výpočtem momentů setrvačnosti, jež jsou nezbytnou veličinou v pohybových rovnicích. Součástí obou kapitol jsou řešené úlohy doplněné o úlohy neřešené.