Variační počet a jeho aplikace - Dřímalová, Iva (2013)
Práce je věnována variačnímu počtu, je zaměřena především na přímé metody variačního počtu. První kapitola obsahuje stručný historický úvod a shrnuje hlavní výsledky z oblasti funkcionální analýzy, které budou využity v dalších dvou kapitolách. Druhá kapitola provede čtenáře hlavními myšlenkami klasické metody v její nejúspornější verzi, přitom jsou uvažovány pouze úlohy s pevnými konci. Třetí kapitola je věnována izoperimetrickým úlohám a izoperimetrické nerovnosti v rovině, je zde řešena klasická izoperimetrická úloha s volnými konci poněkud netradičním způsobem.