Zahraniční migrace v České republice: regionálně - geografická analýza - Reková, Radka (2013)
V této diplomové práci se věnuji problematice zahraniční migrace v České republice, která se zejména v posledních letech, kdy se Česká republika stala cílovou zemí pro migranty, dostává do popředí zájmu i v souvislosti s debatami o demografickém stárnutí obyvatelstva a populačním úbytku. Z počátku se práce zabývá historickou dimenzí migrace před rokem 1989, načež na to navazuje kapitola s vývojem po roce 1989. Stěžejní částí práce je však rozbor směřování migračních toků na území České republiky a následná regionalizace jejího území z hlediska atraktivnosti pro příchozí migranty. V závěru jsou nastíněny očekávané trendy.