Identifikace konvektivních a stratiformních srážek na základě údajů dálkové detekce - Caletka, Martin, 1983- (2013)
V této diplomové práci se věnuji klasifikaci konvektivních a stratiformních částí radarového echa s využitím objemových dat z meteorologického radiolokátoru Skalky v období necelého jednoho měsíce v červenci až srpnu 2010. Automatizovaná klasifikace je prováděna dle referenční hladiny ve výšce 2 km nad hladinou moře. Je zkoumáno, jak se mezi sebou liší jednotlivé hladiny z hlediska distribuce průměrných hodnot radiolokačních odrazivostí, resp. jejich průměrné vertikální profily odrazivostí, pro případy konvektivní a nekonvektivní. Dále je pro každé objemové měření zjišťována hladina maxima průměrné radiolokační odrazivostí a počítán rozdíl oproti sousedním hladinám nad i pod její úrovní. Poté u každého objemového měření následuje srovnání výšek maxim průměrných radiolokačních odrazivostí a výšky nulové izotermy, coby horní hranice vrstvy tání (bright band), která je dosti relativně spolehlivým projevem stratiformních srážek.