Frenštátsko a kvalita života: geografická studie - Bordovská, Alena (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou kvality života na Frenštátsku. Hlavním cílem této práce je zhodnocení současného stavu kvality života ve sledovaném území, a to na základě praktického výzkumu. Ten se v této práci zabývá porovnáním vývoje hodnot vybraných oblastí kvality života a určením klíčových pozitiv a negativ ve studovaném území. Součástí geografického výzkumu je vyhodnocení dotazníkového šetření provedeného s místními obyvateli, které velkou mírou přispělo k ucelení pohledu na řešenou situaci. V souvislosti s kvalitou života je nastíněn pohled na problematiku těžby černého uhlí v Beskydech. V úvodních kapitolách práce je kladen důraz na pochopení samotného konceptu kvality života a seznámení s problémy, který její výzkum zahrnuje.