Dopravní vztahy v monocentrických a polycentrických sídelních systémech - Špaček, Jan (2013)
V této diplomové práci se věnujeme analýze a komparaci dopravních vztahů ve dvou prostorově odlišně uspořádaných územích Ostravska a Plzeňska. Zatímco Ostravsko patří mezi zástupce polycentrického systému osídlení, Plzeňsko patří mezi zástupce monocentrické organizace sídelní struktury. V rámci této studie analyzujeme obě území jak z pohledu veřejné hromadné dopravy, tak z pohledu osobní automobilové dopravy. Součástí práce je také nalezení, z hlediska dopravy, centrálních a periferních oblastí obou regionů a nejvýhodněji dopravně situovaných obcí.