Možnosti analýzy dostupnosti velkých měst v ČR železniční dopravou - Kolláriková, Lucia (2013)
Dopravná dostupnosť ovplyvňuje priestorové vzťahy, a preto je dôležité sa ňou zaoberať. To bola jedna z hlavných téz, ktoré viedli k napísaniu tejto práce. Je pravdepodobné, že väčšie mestá majú silnejšie priestorové vzťahy a sú schopné si ich udržiavať aj do väčších vzdialeností. Platí to však aj v prípade Českej republiky? Menili sa tieto vzťahy počas posledných štyridsiatich rokov? Na tieto a iné otázky sa práca bude snažiť odpovedať z rôznych pohľadov. Bližšie bude práca hodnotiť cenovú a časovú dostupnosť dvoch najväčších obcí - Prahy a Brna v železničnej doprave štatistickými metódami, mapami pseudoizolínií, či pomocou histogramov. Myšlienky mojej bakalárskej práce „Vývoj dostupnosti Brna železniční dopravou“ tu boli rozvinuté, a aj preto sú zachované roky výskumu 1970, 1990 a 2010.