Vliv komunikačních a mobilitních technologií na organizaci městského prostoru - Hladík, Jiří (2013)
Informační a komunikační technologie jsou pravděpodobně největším vynálezem posledního století. Jejich vznik znamenal obrovské změny na všech polích lidských činností, humánní vědy nevyjímaje. Komunikační technologie vyvolaly obrovské změny na poli organizace času a prostoru ve všech jeho formách. S jejich nástupem přichází masivní proměna všech ekonomických, společenských, fyzických, kulturních a dalších struktur, které nás obklopují. Změny probíhají ve všech měřítcích, prostor je reorganizován globálně, mění se vnitřní struktura států, metropolitních oblastí, měst, jejich čtvrtí, jednotlivých domácností či kancelářských budov, mění se osobní prostor a percepce každého z nás. Urbánní prostor a urbánní geografie prochází zásadní transformací, jíž je třeba porozumět a popsat ji. Tato práce je teoretickým vstupem do tématu podpořeným případovou studií zaměřenou na změnu osobní mobility pod vlivem informačních technologií na území města Brna.