Extrémní průtoky na řece Jihlavě - Svoboda, Ivo (2013)
V této diplomové práci se věnujeme extrémním průtokovým situacím na řece Jihlavě v zájmovém období mezi roky 1970 - 1990. Práce se zaměřuje na analýzy vybraných maximálních a minimálních průtokových situací na vybraných vodoměrných stanicích v povodí s ohledem na aktuální srážkovou činnost. V dalších částech práce jsou charakterizovány možné vlivy přírodní i antropogenní povahy na odtok a možná opatření zabraňující nežádoucím následkům extrémních průtokových situací, zejména povodní. Závěr obsahuje subjektivní návrhy autora na vznik opatření nových.