Komparace metodik hydromorfologického monitoringu a jejich testování v povodí Svratky - Kňažková, Michaela; Máčka, Zdeněk, 1973-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2013)
Tato práce si klade za cíl vyhledat a kriticky zhodnotit existující metodické přístupy k hodnocení hydromorfologie vodních toků. Povinnost hodnotit kvalitu vodních toků ukládá členským státům direktiva Evropské unie. Aby vyhověli těmto požadavkům, vytvářejí si jednotlivé státy vlastní metodiky. Situace v České republice se vyznačuje roztříštěností přístupů a absencí oficiální metodiky. V teoretické části práce se věnuji analýze vyhledaných metodických postupů a jejich vzájemnému porovnání. Tyto přístupy jsou rozdělené na evropské a mimoevropské, zvláštní kapitola je věnována českým metodikám. Náplní terénní části práce je aplikace vybraných metodik na 13 úsecích vodního toku Svratka. Úseky jsou vybrány tak, aby reprezentovaly různá vývojová stádia toku, typy reliéfu a využití krajiny. Na základě zkušeností z terénu a získaných výsledků jsou zhodnoceny slabiny a přednosti jednotlivých přístupů. Diskutováno je též další možné využití dat získaných hydromorfologickým monitoringem řek.
Aim of this master's thesis is to seek out and critically review existing methodical procedures of hydromorphological assessment of watercourses. According to EU's Water Framework Directive, member states are obliged to assess quality of their watercourses. To fulfill this duty, states create their own procedures. Situation in the Czech Republic is characterised by existence of several different procedures, yet no official one. The theoretical part of this thesis is concerned with the analysis of existing methodical procedures and their mutual comparison. These procedures are divided into european and non-european, while Czech procedures have their own chapter. In practical part, selected methodologies are applied to 13 reaches of Svratka River in Moravia. These reaches were chosen to represent different stages of river development, types of landscape and landuse. Based on field experience and obtained results, strong and weak points of applied procedures are determined.
Vedoucí práce: Zdeněk Máčka
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: hydromorfologie; terénní výzkum; vodní toky; field research; hydromorphology; water streams; Svratka (Česko : řeka); Svratka River (Czechia); diplomové práce; master's theses