Komparace metodik hydromorfologického monitoringu a jejich testování v povodí Svratky - Kňažková, Michaela (2013)
Tato práce si klade za cíl vyhledat a kriticky zhodnotit existující metodické přístupy k hodnocení hydromorfologie vodních toků. Povinnost hodnotit kvalitu vodních toků ukládá členským státům direktiva Evropské unie. Aby vyhověli těmto požadavkům, vytvářejí si jednotlivé státy vlastní metodiky. Situace v České republice se vyznačuje roztříštěností přístupů a absencí oficiální metodiky. V teoretické části práce se věnuji analýze vyhledaných metodických postupů a jejich vzájemnému porovnání. Tyto přístupy jsou rozdělené na evropské a mimoevropské, zvláštní kapitola je věnována českým metodikám. Náplní terénní části práce je aplikace vybraných metodik na 13 úsecích vodního toku Svratka. Úseky jsou vybrány tak, aby reprezentovaly různá vývojová stádia toku, typy reliéfu a využití krajiny. Na základě zkušeností z terénu a získaných výsledků jsou zhodnoceny slabiny a přednosti jednotlivých přístupů. Diskutováno je též další možné využití dat získaných hydromorfologickým monitoringem řek.