Vliv atmosférických faktorů na sezónní variabilitu půdní vlhkosti na ostrově Jamese Rosse, Antarktida - Hrbáček, Filip; Láska, Kamil, 1971-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2013)
Tato diplomová práce se zabývá studiem objemové půdní vlhkosti a její závislosti na vybraných meteorologických prvcích v období únor 2010 až únor 2013 na stanicích Johnson Mesa (340 m n. m.) a J. G. Mendela (10 m n. m.) na ostrově Jamese Rosse v maritimní Antarktidě. Na základě změn v režimu objemové půdní vlhkosti byly vymezeny letní sezóny charakteristické táním činné vrstvy. Jejich délka se v období říjen až březen pohybovala kolem 172 dní. Průměrná denní objemová vlhkosti činné vrstvy během letní sezóny se pohybovala mezi 0,25 a 0,26 m3m-3. V období souvisle rozmrzlé činné vrstvy se průměrná denní objemová vlhkost pohybovala mezi 0,27 a 0,32 m3m-3. Dále byla řešena závislosti objemové půdní vlhkosti na vybraných meteorologických prvcích a vliv tání sněhu na půdní vlhkost.
This master´s thesis is concerned with the study of volumetric water content and its dependence on selected meteorological elements during the period from February 2010 until February 2013 at Johnson Mesa (340 metres above sea level) and Johan Gregor Mendel (10 m a.s.l.) weather stations on James Ross Island in maritime Antarctica. On the basis of difference in volumetric water content regime, summer seasons characterized by thawing of the active layer were defined. Their average length between October and March was 172 days. Average daily volumetric water content of active layer during thawing season was between 0,25 and 0,26 m3m-3. During the time, when the active layer was fully thawed, the average daily volumetric water content fluctuated from 0,27 to 0,32 m3m-3. Further, dependence of volumetric water content on selected meteorological elements and snow cover melting was studied.
Vedoucí práce: Kamil Láska
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: permafrost; půdní vlhkost; permafrost; soil moisture; Ostrov Jamese Rosse (Antarktida); James Ross Island (Antarctica); diplomové práce; master's theses