Vliv atmosférických faktorů na sezónní variabilitu půdní vlhkosti na ostrově Jamese Rosse, Antarktida - Hrbáček, Filip (2013)
Tato diplomová práce se zabývá studiem objemové půdní vlhkosti a její závislosti na vybraných meteorologických prvcích v období únor 2010 až únor 2013 na stanicích Johnson Mesa (340 m n. m.) a J. G. Mendela (10 m n. m.) na ostrově Jamese Rosse v maritimní Antarktidě. Na základě změn v režimu objemové půdní vlhkosti byly vymezeny letní sezóny charakteristické táním činné vrstvy. Jejich délka se v období říjen až březen pohybovala kolem 172 dní. Průměrná denní objemová vlhkosti činné vrstvy během letní sezóny se pohybovala mezi 0,25 a 0,26 m3m-3. V období souvisle rozmrzlé činné vrstvy se průměrná denní objemová vlhkost pohybovala mezi 0,27 a 0,32 m3m-3. Dále byla řešena závislosti objemové půdní vlhkosti na vybraných meteorologických prvcích a vliv tání sněhu na půdní vlhkost.