Vymezení a charakteristika oblastí krajinného rázu v Královéhradeckém kraji - Hordějčuk, Martin; Culek, Martin, 1960-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2013)
Tato diplomová práce se věnuje hodnocení krajinného rázu v Královéhradeckém kraji. V tomto území bylo vymezeno 27 oblastí krajinného rázu a identifikovány jejich typické znaky a hodnoty. Vymezení bylo provedeno na základě syntézy přírodních, kulturních a historických podkladů. Součástí práce je základní popis těchto oblastí s důrazem na specifické rysy krajiny, které vytvářejí její odlišnost a jedinečnost. Tyto oblasti slouží jako podklad pro účinnou ochranu krajinného rázu. Přínosem práce je využití jednotné metodiky a návaznost na ostatní již řešené kraje České republiky.
This thesis focuses on landscape character assessment in the Hradec Králové Region. There were identified 27 landscape shape areas and identified their typical characters and values in this area. The delimitation was based on the synthesis of natural, cultural and historic documents. The work is a basic description of these areas with an emphasis on specific attributes of landscape that make its difference and uniqueness. These areas are used as a basis for effective landscape character protection. Contribution of this thesis is using of a common methodology and its relation to other already solved regions of the Czech Republic.
Vedoucí práce: Martin Culek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: krajinný ráz -- Česko; landscape character -- Czechia; Hradec Králové (Česko : oblast); Hradec Králové Region (Czechia); diplomové práce; master's theses