Vymezení a charakteristika oblastí krajinného rázu v Královéhradeckém kraji - Hordějčuk, Martin (2013)
Tato diplomová práce se věnuje hodnocení krajinného rázu v Královéhradeckém kraji. V tomto území bylo vymezeno 27 oblastí krajinného rázu a identifikovány jejich typické znaky a hodnoty. Vymezení bylo provedeno na základě syntézy přírodních, kulturních a historických podkladů. Součástí práce je základní popis těchto oblastí s důrazem na specifické rysy krajiny, které vytvářejí její odlišnost a jedinečnost. Tyto oblasti slouží jako podklad pro účinnou ochranu krajinného rázu. Přínosem práce je využití jednotné metodiky a návaznost na ostatní již řešené kraje České republiky.