Mikroregion Veselí nad Moravou a jeho vztahy k Uherskohradišťsku a k Hodonínsku: regionálně geografická studie - Šišperová, Ivana (2013)
Město Veselí nad Moravou spadalo od zřízení krajů v 16. století až do roku 1949 pod územně správní celky se sídlem v Uherském Hradišti. Do roku 1960 bylo město sídlem okresu Veselí nad Moravou, po té se stalo součástí okresu Hodonín a od roku 2000 je začleněno společně s Hodonínem k Jihomoravskému kraji, přičemž Uherské Hradiště patří do Zlínského kraje. Diplomová práce zkoumá vazby správního obvodu obce s pověřeným obecním úřadem Veselí nad Moravou k Uherskohradišťsku a k Hodonínsku na základě územně správního vývoje, vnitřní migrace, dojížďky za prací a do škol. Dotazníkové šetření nastínilo, zda tradiční vazby Veselska k obcím okresu Uherské Hradiště jsou zachovány nebo byly zpřetrhány zřízením současných krajů. Diplomová práce obsahuje také nástin aplikace tématu při výuce na gymnáziu.