Historické podmíněnosti evropského sídelního systému - Bolek, Miroslav, 1988- (2013)
Tématem práce je analýza historických souvislostí ovlivňujících vývoj evropského sídelního systému od starověku do 20. století. Cílem práce je retrospektivní zhodnocení procesů a jejich dopadů na současnou podobu sídelního systému Evropy v měřítku převážně makroregionálních struktur. Metodou práce je interpretace a analýza historiografické a geografické literatury a konfrontace nabytých poznatků s dostupnou datovou základnou ve vybraných případových studiích. Výsledkem je zhodnocení hlavních tendencí vývoje evropského sídelního systému v procesech dlouhého trvání (longue durée) a demonstrace vybraných jevů v grafových a mapových výstupech.