Příčiny heterotropií a metody jejich měření u dospělé populace - Dvořáčková, Tereza (2013)
Tato práce se zabývá příčinami heterotropií a metodami jejich řešení u dospělé populace. Nejprve je popsána motorická část zrakového orgánu a fyziologie binokulárního vidění. Dále jsou uvedeny poruchy jednoduchého binokulárního vidění, které jsou nejčastějším důvodem pro vznik strabismu. Následuje přehled různých typů strabismů a poté podrobnější popis konkomitujícího a paralytického strabismu se zvláštním důrazem na jejich etiologie. Dále jsou uvedeny nejznámější teorie hledající příčiny strabismu včetně významu dědičnosti. Práce také popisuje současný názor na vznik heterotropií a možnosti léčby u dospělé populace. Poslední část je věnována metodám, které se používají pro měření velikosti úchylky u dospělých.