Porod po císařském řezu - Štancelová, Eva (2013)
ANOTACE Jméno a příjmení autora: Eva Štancelová Instituce: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta Katedra: Porodní asistence Název práce: Porod po císařském řezu Vedoucí práce: Mgr. Miloslava Kameníková Počet stran: 66 Počet titulů literatury: 31 Počet příloh: 0 Rok obhajoby: 2013 ABSTRAKT Tato teoreticko - sumarizační práce se zabývá problematikou císařského řezu a vedením následného porodu. První část práce obsahuje teoretické informace o historickém vývoji císařského řezu, anatomických podmínkách a technikách jeho provedení. Popisuje indikace, metody anestezie a možné komplikace při této nejčastější porodnické operaci. V druhém dílu bakalářské práce je využito informací a výsledků českých a zahraničních retrospektivních studií, které jsou začleněny do kapitol o vedení porodu po předchozím císařském řezu. Vybrané studie analyzují podmínky bezpečného vedení vaginálního porodu po císařském řezu. Hodnotí jejich úspěšnost a výskyt s nimi souvisejících rizikových faktorů.