Spolupráce porodních asistentek s lékaři během fyziologického porodu - pohled porodnich asistentek - Janíčková, Michaela (2013)
Tato bakalářská práce „Spolupráce porodních asistentek s lékaři během fyziologického porodu - pohled porodních asistentek“ poskytuje základní informace o postavení porodních asistentek pracujících na porodních sálech v České republice. Teoretická část se zabývá autonomií porodních asistentek v mezinárodním i českém kontextu, definicemi normálního a přirozeného porodu podle sdruţeních pro porodní asistentky, lékařskými definicemi porodu, aktivitami porodních asistentek při fyziologickém porodu a bondingem. Praktická část je zaměřena na získání informací o spolupráci porodních asistentek s lékaři během fyziologického porodu, zda porodní asistentky pracují v jednotlivých porodních dobách samostatně a zda chtějí pracovat samostatně v rámci svých kompetencí. K získání těchto údajů bylo vyuţito dotazníkové šetření. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek a grafů. Ze získaných informací lze říci, ţe spolupráce porodních asistentek s lékaři během fyziologického porodu je na dobré úrovni.