Kartografická analýza dostupných atlasů Abrahama Ortelia - Brachtlová, Lucie (2013)
Tato diplomová práce se zabývá kartografickou analýzou atlasu Theatrum Orbis Terrarum vlámského kartografa Abrahama Ortelia. Rešeršní část práce se věnuje přístupům a metodám kartografické analýzy starých map. Zjišťována je dostupnost atlasu ve vybraných institucích České republiky a v zahraničí. Popsána je také struktura atlasu a rozdíly mezi jednotlivými vydáními. Podrobně analyzovány jsou mapy českých zemí a mapa Evropy z atlasů dostupných na Geografickém ústavu Masarykovy univerzity a v Národní knihovně České republiky. Pozornost je také věnována textům na rubové straně map.