Prognóza pacientů hospitalizovaných pro akutní srdeční selhání na interním oddělení okresní nemocnice - Zeman, Kamil (2013)
Prognóza pacientů hospitalizovaných pro akutní srdeční selhání na interním oddělení okresní nemocnice Akutní srdeční selhání (ASS) je heterogenní syndrom s narůstající prevalencí a nepříznivou prognózou. Riziková stratifikace nemocných s tímto syndromem napomáhá při organizaci péče o tyto nemocné. Prognózu pacientů hospitalizovaných v kardiocentrech známe, méně však víme o jedincích hospitalizovaných v regionálních nemocnicích. Cílem této práce je popsat základní charakteristiky, etiologii, léčbu, krátkodobou a dlouhodobou prognózu a rizikové faktory mortality u konsekutivních pacientů hospitalizovaných pro ASS na interním oddělení bez katetrizačního centra. Dále pak porovnáváme naše výstupy s daty z kardiocentra a dostupnou světovou literaturou. Od ledna 2007 do května 2009 bylo v nemocnici ve Frýdku-Místku hospitalizováno celkem 797 pacientů s diagnózou ASS a 18% z nich bylo v tomto období hospitalizováno opakovaně (2-7x). Vstupní kriteria pro zběr dat byla převzata z evropských dop