Podpora bondingu po císařském řezu - Sázavská, Adriana (2013)
Předkládaná teoreticko-praktická práce se zabývá problematikou podpory kontaktu matky a dítěte po porodu Sectio Caesarea (SC). Teoretická část seznamuje čitatele s pojmy, jako je důležitost raného kontaktu mezi matkou a dítětem, vazba, „bonding“, porod císařským řezem, „imprinting“, klokánkování, prenatální komunikace (prenatální „bonding“), následky separace matky a dítěte, dopady nepodpory „bondingu“ a dává je do vzájemné souvislosti. Praktická část je zaměřena na zhodnocení podpory kontaktu rodičů s novorozencem po porodu Sectio Caesarea ze strany zdravotníků. Poskytuje informace o důvodech nepodpory - zájmu či nezájmu podporovat vztah rodičů a dítěte po porodu SC. Informuje o možnostech zdravotníků, včetně porodních asistentek provést změnu v současných postupech a dále seznamuje s počtem realizací podpory „bondingu“, po SC. Veškerá data byla sesbírána metodou triangulace se zdravotníky pracujících ve Fakultní nemocnici v Brně a rodiči.