Alternativy přirozené výživy novorozenců a kojenců - Historie a současnost praxe v ČR a Německu - Krajíčková, Hana (2013)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi výživy novorozenců a kojenců. Cílem bylo popsat přístupy ke kojení a náhradní výživě kojenců v různých historických etapách a prozkoumat historii a současnost bank mateřského mléka v ČR a Německu. První část se věnuje obecnému popisu anatomie prsu, fyziologii laktace a složení mateřského mléka. V historické části je popsán vývoj od starověku až do 19. století. Zkoumána je problematika kojných a zvyky přírodních národů. V kapitole o alternativách kojení je popsána umělá výživa, problematika neoficiálního prodeje mateřského mléka a alternativy podání mléka. Podrobněji je práce zaměřena na historický vývoj a situaci bank mateřského mléka v Německu a v České republice. Popsány jsou konkrétní postupy a rozdíly ve zpracování mateřského mléka v těchto bankách. Uvedeny jsou nejdůležitější instituce zabývající se touto problematikou.