Technika odstříkávání mateřského mléka - praktická a hygienická hlediska - Hudcová, Pavlína (2013)
Bakalářská práce se zabývá odstříkáváním mateřského mléka, resp. porovnáváním praktických aspektů s hygienickými požadavky. Technika odstříkávání mateřského mléka patří mezi metody šetrné jak pro matku, tak i pro dítě. Navíc díky této metodě nemusí být dítě, které z určitých důvodů nemůže být kojeno, ochuzeno od výživy mateřským mlékem. Pokud však žena plánuje nebo přímo musí mateřské mléko odstříkávat, musí být správně a dostatečně informována nejen o samotném „aktu“ odstříkávání, ale o celém procesu před, během i po odstříkání mléka.