Alkoholismus a kouření v těhotenství a vliv na porodní parametry novorozenců - Harcová, Šárka (2013)
Bakalářská práce „Alkoholismus a kouření v těhotenství a vliv na porodní parametry novorozenců“ je typ kvantitativní práce a je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývá závislostí jako takovou, jejími příčinami a specifiky u žen. Pojednává o účincích alkoholu a kouření a jejich vlivu na průběh těhotenství a na plod. Dále je zde zahrnuta problematika péče o závislou ženu během těhotenství a porodu a specifika péče o novorozence s novorozeneckým abstinenčním syndromem. Praktická část se pak zabývá analýzou dat z dotazníků projektu ELSPAC a snaží se objasnit vliv alkoholu a kouření na těhotenství, porodní parametry novorozenců a jejich stav po porodu.