Stimulation of Immune Response by Synthetic Immunomodulators Incorporated in Liposomes - Turánek-Knötigová, Pavlína (2013)
Dizertační práce je zaměřena na stimulaci přirozené a adaptivní imunity pomocí syntetických lipofilních analogů norAbuMDP/GMDP. Syntetické analogy byly inkorporovány do lipozomů, stimulační aktivita takto vytvořených lipozomálních preparátů byla prokázána na myších in vivo modelech obnovy hematopoesy a na testech přežívání ozářených myší. Adjuvantní účinnost lipozomálních přípravků byla prokázána pro různé antigeny. Nové analogy byly patentovány, jejich použití jako adjuvans pro veterinární účely je ve stádiu předklinických zkoušek.