Poruchy polykání v ošetřovatelské péči - Válková, Veronika (2013)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku poruchou polykání. Zabývá se polykacím aktem, jeho poruchami, typy dysfagií, etiologií, příznaky, diagnostikou, terapií a možnými důsledky poruch polykání. Věnuje se zejména výživě pacientů s poruchou polykání. Výzkumná část této práce zjišťuje, jaké faktory ovlivňují úroveň informovanosti všeobecných sester pracujících se seniory. Jak všeobecné sestry hodnotí své znalosti v této oblasti a zda spolupracují s nutričními terapeuty a klinickými logopedy v diagnostice a následné terapii poruch polykání.