Percepce pracovní zátěže - Kovalčíková, Jana; Macková, Marie, 1974-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2013)
ANOTACE Příjmení a jméno autora: Kovalčíková Jana, Bc. Instituce: Masarykova Univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Název práce: Percepce pracovní zátěže Vedoucí práce: PhDr. Marie Macková, Ph.D. Počet stran: 107 Počet příloh: 3 Rok obhajoby: 2013 Klíčová slova: všeobecná sestra, zdraví, psychická pracovní zátěž, pracovní prostředí Resumé: Diplomová práce se zabývá problematikou percepce psychické pracovní zátěže u sester pečujících o nemocné trpícími kardiovaskulárním onemocněním ve Fakultní nemocnici v Motole. Teoretická část pojednává o profesi, roli a osobnosti sestry v souvislosti s mírou subjektivního pocitu pracovní zátěže. Dále jsou zmíněny mezilidské vztahy na pracovišti a jejich ovlivnění psychické pohody pracujících. Následně je definováno zdraví a obor pracovního lékařství. Po pojednání o stresu, pracovní zátěži a psychickém vyhoření uzavírá teoretickou část kapitola o možnostech motivace, prevenci stresu, depresí a syndromu vyho
ANNOTATION Surname and firstname: Kovalčíková Jana, Bc. Institution: Masaryk Univerzity Faculty of medicine Department of Nursing Title of the work: The perception of workload Supervisor of the work: PhDr. Marie Macková, Ph.D. Number of pages: 107 Number of enclosures: 3 Year of defense: 2013 Key words: nurse, health, mental workload, working environment Summary: The aim of the thesis is to inquire the perception of psychological stress factors in nurses taking care of cardiovascular diseased patients in University Hospital Motol. The theoretical part deals with the role of a nurse and her personality according to the ability of dealing with occupational stress. Special attention is paid to the role of interpersonal relations among nurses and their impact on psychological well-being at work. Furthermore, the definition of health and occupational diseases are briefly described. Next chapter addresses the phenomenon of burn-out syndrome, possible ways
Vedoucí práce: Marie Macková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: pracovní prostředí; pracovní zátěž; psychický stres; work environment; Stress, Psychological; Workload; diplomové práce