Percepce pracovní zátěže - Kovalčíková, Jana (2013)
ANOTACE Příjmení a jméno autora: Kovalčíková Jana, Bc. Instituce: Masarykova Univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Název práce: Percepce pracovní zátěže Vedoucí práce: PhDr. Marie Macková, Ph.D. Počet stran: 107 Počet příloh: 3 Rok obhajoby: 2013 Klíčová slova: všeobecná sestra, zdraví, psychická pracovní zátěž, pracovní prostředí Resumé: Diplomová práce se zabývá problematikou percepce psychické pracovní zátěže u sester pečujících o nemocné trpícími kardiovaskulárním onemocněním ve Fakultní nemocnici v Motole. Teoretická část pojednává o profesi, roli a osobnosti sestry v souvislosti s mírou subjektivního pocitu pracovní zátěže. Dále jsou zmíněny mezilidské vztahy na pracovišti a jejich ovlivnění psychické pohody pracujících. Následně je definováno zdraví a obor pracovního lékařství. Po pojednání o stresu, pracovní zátěži a psychickém vyhoření uzavírá teoretickou část kapitola o možnostech motivace, prevenci stresu, depresí a syndromu vyho