The role of SUMO in DNA double-strand break repair - Kolesár, Peter (2013)
Integrita genomu je pod neustálým tlakem obrovského množství poškození DNA. Mimořádně toxický typ jejího poškození představují dvouřetězcové zlomy v DNA. Správná oprava dvouřetězcových zlomů je rozhodující jak pro přežití buňky, tak i pro integritu jejího genomu. Neopravené zlomy mohou vést ke smrti buňky nebo k přeuspořádání jejího genomu, které je často spojené s rakovinou. Na druhou stranu mechanismy opravy dvou-řetězcových zlomů můžou mít za následek nežádoucí změny a musejí být proto pod striktní kontrolou. Modifikace pomocí SUMO proteinu (sumoylace) se v posledních letech jeví jako dúležitý regulátor opravy dvouřetězcových zlomů, nicméně mechanismus, kterým probíhá, zůstává v převážné míře neznámý. Předložená práce je zaměřena na objasnění molekulárních a buněčných mechanismů, kterými se SUMO protein podílí na regulaci opravy dvouřetězcových zlomů.