Vzdělávání všeobecných sester v paliativní péči - Kaňová, Michaela (2013)
Paliativní medicína je velmi mladý medicínský obor (u nás uznán v r. 2004), který se však rychle rozvíjí. Kromě jiného i vzhledem k demografickému vývoji naší společnosti nabývá problematika paliativní péče na významu a je žádoucí ji brzy a smysluplně zapracovat do stávajícího systému zdravotní péče. To však vyžaduje dostatek vzdělaných odborných pracovníků. V této diplomové práci se zabývám zjišťováním reálné úrovně současné vzdělanosti sester v oboru paliativní péče v ČR, možnostmi tohoto vzdělávání u nás a také tím, jakou sestry pociťují potřebu vzdělávat se v dané oblasti. Srovnávám zde sestry z pracovišť intenzivní péče, standardních oddělení, léčeben dlouhodobě nemocných, domovů pro seniory a hospiců.