Senior a prevence kolorektálního karcinomu - Pelcová, Alena (2013)
Diplomová práce se zabývá prevencí kolorektálního karcinomu u seniorů nad 60 let. V teoretické části jsou prezentovány poznatky týkající se problematiky seniorského věku (vymezení pojmu, definice a kategorizace stáří, zhodnocení funkční zdatnosti a involuční změny), kolorektálního karcinomu (jeho definici, etiologii, kliniku, diagnostiku, léčbu a prognózu) a jeho prevence. Empirická část je zpracována na podkladě kvantitativního výzkumu formou nestandardizovaného (originálního) dotazníkového šetření. Zkoumaný soubor respondentů tvoří senioři v Libereckém kraji. Cílem průzkumného šetření je zjistit, zda senioři mají znalosti o kolorektálním karcinomu i jeho prevenci a dodržují-li doporučená preventivní opatření spojená s tímto onemocněním.