Úroveň znalosti základní neodkladné resuscitace u nelékařských pracovníků pracujících na geriatrických lůžkách - Škaroupková, Olga (2013)
Diplomová práce pojednává o znalosti základní neodkladné resuscitace nelékařských pracovníků v léčebnách dlouhodobě nemocných a v domovech pro seniory. Teoretická část práce je zaměřena na rozpoznání příznaků stavů vyžadujících kardiopulmonální resuscitaci a zároveň zahrnuje nejnovější postupy v poskytování základní neodkladné resuscitace. Těžištěm práce je empirická část, která je zpracována na základě kvantitativního výzkumu zpracovaného pomocí dotazníkového šetření. Je provedena analýza získaných dat a statistické vyhodnocení platnosti hypotéz. Zkoumaný vzorek respondentů tvoří zdravotní sestry, ošetřovatelé/ošetřovatelky, sanitáři /sanitárky a pečovatelky/pečovatelé, z některých zařízení v Pardubickém, Královéhradeckém kraji a v kraji Vysočina. Cílem výzkumného šetření je zmapovat znalosti nelékařských pracovníků o poskytování základní neodkladné resuscitace a jejich ochoty vzdělávat se ve volném čase.